For både små og store virksomheter kan sykefravær være en svært kostbar affære, med en beregnet gjennomsnittlig daglig kostnad på kr 2.800,- pr ansatt (ved siden av tapte inntekter). Å redusere sykefraværet med så lite som 2% kan dermed være med på å spare din virksomhet for betydelige summer. Likevel er det ingen enkel sak å oppdage hvordan en gjennom bedriftstiltak kan redusere, minimalisere og forebygge unødvendig sykefravær. Med hjelp fra en spesialist innen bedrifthelsetjenester kan din virksomhet blant annet få hjelp med å kartlegge årsaker for sykefravær og med tilrettelegging for forebygging.

På lang sikt lønner det seg alltid å forebygge sykdom, både for hver enkelt ansatt og for deg som bedriftsleder.

Årsaker til syke fravær

Sykefraværet i Norge har gjennom de siste ti årene forholdt seg stabilt, hvor andelen sykmeldte arbeidstakere har lagt på rundt 6,3 prosent. Av denne andelen er det kvinner som i størst grad er fraværende på grunn av sykdom. For at en virksomhet skal unngå å bli en del av denne bekymringsverdige statistikken er det fordelaktig for hver enkelt bedrift å tilrettelegge for å minimalisere sykefraværet hos sine ansatte. En god start på å få ned sykefraværet er vanligvis å kartlegge årsakene til fraværet. Mens livsstilsrelaterte sykdommer i dag er dominerende i det norske helsebildet, finnes det en rekke fraværsårsaker som kan forebygges av den enkelte bedriften.

Ifølge et større forskningsprosjekt utarbeidet av Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) i 2016 er dette hovedårsakene til det høye sykefraværet, som kan deles inn i fysiske og psykiske/sosiale belastninger.

 • Fysiske belastninger:

  • Repetitive bevegelser. Gjentatte og ensidige bevegelser på arbeidsplassen øker risikoen for sykefravær.
  • Å arbeide stående.
  • Arbeid hvor bøying av nakke og rygg er utbredt.
  • Håndtering av altfor tunge gjenstander eller gjentatt håndtering tunge gjenstander uten tilstrekkelige pauser/tilrettelegging (f.eks. å løfte feil).
  • Arbeid hvor hendene er over skulderhøyde (f.eks. for høy pult eller for lav stol).
 • Psykiske/sosiale belastninger:

  • Høye jobbkrav i situasjoner hvor arbeidstaker har lite kontroll fører til økt risiko for sykefravær.
  • Rollekonflikter spiller en stor rolle for arbeidstakers trivsel og sannsynlighet for å bli fraværende grunnet sykdom. Det vil si konflikter mellom mål, oppgaver, informasjon eller verdier. Uklarhet i forhold til rolle, ansvarsområde bidrar også til sykefravær.

Slik kan Bedriftshelsetjenester i Østfold få ned sykefraværet hos din bedrift

Sykefraværet til den enkelte bedriften kan skyldes en rekke sammensatte og kompliserte årsaker som det er vanskelig å kartlegge på egen hånd. Vi i Bedriftshelsetjenester i Østfold tilbyr derfor veiledning, kurs og annen hjelp for å få ned sykefraværet hos din virksomhet. Med lang erfaring og høy kompetanse kan du stole på at våre ansatte hjelper deg finne den løsningen som dine arbeidstakere behøver. Kontakt oss for en gratis konsultasjon om hvilken tjeneste som passer din virksomhet best.

Våre mest populære tilbud:

 • Lederstøtte: Om du mistenker at en av dine ansatte er i faresonen for å bli syk, er dette noe som kan og bør tas opp med den utsatte personen. Vi tilbyr bistand med råd, møtedeltagelse og hjelp til å arrangere en givende samtale mellom deg og den ansatte.
 • Forebyggende tiltak: Den største verdien for både virksomhet og ansatt er å forebygge sykdom. Nyere forskning viser at størstedelen av fraværsårsakene gjelder elementer på arbeidsplassen som kan unngås. Bedrifthelsetjenester i Østfold hjelper deg med å kartlegge risikoelementene på arbeidsplassen din samt med å tilrettelegge for å redusere både fysiske og psykiske/sosiale belastninger for arbeidstakeren. Slik gjør vi sammen din virksomhet til en sunn og hyggelig arbeidsplass, og reduserer sykefraværet betydelig.
 • Sykefraværsoppfølging: Oppfølging av virksomhetens sykmeldte kan være både krevende og konfliktfylt. Vi tilbyr blant annet samtalehjelp med den sykmeldte og tilrettelegging av arbeidsmengde for å hjelpe den ansatte tilbake i jobb igjen.
February 2024
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
Privacy Policy