Mens antallet tobakksbrukere på landsbasis er i nedgang antas det at rundt 30 prosent av Norges befolkning bruker røyk og andre tobakksprodukter. 13 prosent regnes som dagligrøykere, og er særlig utsatt for helseproblemer som påvirker både sykefravær og produktivitet på arbeidsplassen.

I henhold til arbeidsmiljøloven har alle arbeidstakere krav på et røykfritt arbeidsmiljø. Det innebærer at ekspedisjonslokaler, spiserom, arbeidsrom og andre fellesarealer som trappeoppganger, toaletter, heiser og korridorer er frie for røyk. Med unntak av arbeidsplasser hvor arbeiderne er hindret i å forlate området i løpet av arbeidstiden, er det ikke lengre tillatt å legge til rette for røykerom. Rutinene for å etablere og opprettholde et sunt og røykfritt inneklima inngår i virksomhetens interne HMS-system.

Mens arbeidstakere ikke har noen lovfestede krav på egne røykepauser, er dette sjelden noe som opprettholdes i praksis. En sigarettrøyker som konsumerer fem sigaretter i løpet av arbeidsdagen mister i snitt 60 minutter med produktiv tid per dag, noe som fører til store tap for virksomheten. Sykefravær hos røykere er betydelig høyere enn hos ikke-røykere, og Helse- og omsorgsdepartementet beregner at hver røyker i snitt koster en bedrift omtrent 43 000 kr/år.

Selv om en arbeidsgiver ikke kan innføre røykeforbud for sine ansatte er det ingen tvil om at de økonomiske fordelene med en røykfri virksomhet overveier kostnadene som medføres ved å ikke gjøre noe for å bekjempe problemet. Derfor tilbyr nå Bedrifthelsetjenester i Østfold et røykesluttkurs for ansatte ved små, mellomstore og store bedrifter. En røykfri bedrift er til glede for alle!

Fordeler med en røykfri arbeidsplass

Det er ingen hemmelighet at bruk av røyk og andre tobakksvarer medfører alvorlige helseskader for brukerne. Ved siden av økt risiko for lungekreft er røyking også direkte relatert til hjerte- og karsykdommer og kreft i andre organer. Dagligrøykere er også forbundet med å være i dårligere form og mer utsatt for depresjon og andre psykiske lidelser. Dette fører naturlig nok til at arbeidstakere som røyker også koster bedrifter mer enn ikke-røykere, i form av økt sykefravær.

Derimot kan det lønne seg for en bedrift å investere i et dokumentert røykesluttprogram i regi av en godkjent bedriftshelsetjeneste eller en annen aktør. Her er noen av fordelene som kan oppnås med et røykesluttkurs:

  • Mer effektiv arbeidsdag: Nyere statistikk viser at røykepausene til en dagligrøyker per år i snitt tilsvarer mer enn 4 ukers ferie. Den økonomiske gevinsten en bedrift har ved å unngå disse pausene er soleklar.
  • Mindre sykefravær: Røykere tar gjennomsnittlig fem flere sykedager enn ikke-røykere. Beregnet kostnad for dette sykefraværet er 11 500 kr per medarbeider som røyker.
  • Bedre omdømme: Omverden blir stadig blir mer og mer opplyst om fordelene ved et røykfritt samfunn, og en bedrift som investerer i helsen til sine medarbeidere blir satt i et positivt lys.
  • Bedre arbeidsmiljø: Røykesluttkurs er med på å minimalisere småkonflikter blant de ansatte som oppstår fordi røykere tar flere pauser enn ikke-røykere.
  • Din virksomhet vil redde liv: Hvert år dør mellom 6000 og 7000 nordmenn av sykdommer som er direkte relatert til røyking.

Kurset

Vårt røykesluttkurs er i regi av våre erfarne spesialister (og tidligere røykere) som legger til rette for et lærerikt og motiverende kurs. Vi ser at kurset har størst effekt på mindre grupper, og kursets varighet avhenger dermed av antall deltakere. Først rekrutterer vi deltakere via et motivasjonsmøte før selve kurset starter.

Våre kurs arrangeres stort sett med at vi sender noen av våre konsulenter med spesialisering innen området til selve virksomheten det gjelder. I forkant av kurset ber vi om å få tilsendt den informasjonen vi behøver for å kunne tilpasse innholdet til den bedriften det gjelder. Ta kontakt for en uforpliktende samtale!

February 2024
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
Privacy Policy