Når ansatte blir gravide kan det oppstå en rekke utfordringer og spørsmål hos både arbeidsgiver, ledere og hos den gravide selv. Hvilke risikoer kan oppstå på arbeidsplassen?

Er arbeidsplassen tilstrekkelig tilrettelagt slik at arbeidstakeren trygt og godt kan arbeide gjennom hele svangerskapet? Har virksomheten en gravidepolitikk?

Mens statistikken viser at sykefravær hos gravide er høyere enn hos andre deler av befolkningen (gravide står for en tredjedel av alt fravær for kvinner mellom 20 og 39 år) viser nyere forskning at man med enkel tilrettelegging kan få de gravide til å være lengre i jobb. Siden de gravide har egne behov og jobber i ulike arbeidsmiljø må det tilrettelegges for hver enkelt ansatt. Bedrifter mottar ofte god hjelp fra bedriftshelsetjenester med å skape en gravidvennlig arbeidsplass, og har mye å tjene på tilrettelegge for at den gravide kan stå lengre i jobb.

Bedrifthelsetjenester i Østfold arrangerer regelmessige kurs i de utfordringene og mulige tiltakene en virksomhet står overfor når en eller flere av sine ansatte blir gravid.

Utfordringer knyttet til gravide i arbeidsmiljøet

I Norge blir ca. 70% av alle gravide sykmeldt i løpet av svangerskapet. Det sier seg selv at det er en rekke utfordringer som er direkte knyttet til å være gravid på en arbeidsplass. Som arbeidsgiver har du et ansvar for å sette deg inn i de ulike problemstillingene for alle dine ansatte.

Utfordringer for gravide varierer fra person til person og fra arbeidsplass til arbeidsplass. Typisk må gravide ta stilling til følgende problemstillinger:

  • Usikkerhet rundt helserisiko: Risikovurderinger og arbeidsmiljøet rundt den gravide er i stor grad preget av en føre-var holdning, ettersom at mye av kunnskapen om helserisiko på arbeidsplassen er karakterisert av usikkerhet. For å kartlegge reell helserisiko for den gravide må en individuell risikovurdering foretas basert på hva den gravide jobber med.
  • Arbeid med kjemikalier: Gravide som arbeider i et miljø hvor de er eksponert for kjemikalier (for eksempel narkosegasser og løsemidler) risikerer helserisiko i form av fosterskader, misdannelser og spontanabort. Mens vi har god kjennskap til hvordan de vanligste kjemiske stoffene kan ha en negativ innvirkning på et svangerskap, finnes det flere stoffer som ikke er klassifisert, og som dermed byr på usikkerhet om hvor stor eksponering en gravid kan utsette seg for.
  • Tungt og stående arbeid, nattarbeid og turnus: Særlig i omsorgssektoren er arbeidsdagen preget av tungt fysisk arbeid som ofte utføres stående. Denne typen arbeid fører til økt risiko for fosterets utvikling og overlevelse. Natt- og skiftordninger er assosiert med unødvendig stress for den gravide og øker risikoen for spontanabort og vekstforstyrrelser.

Kurset

Med et kurs i regi av Bedriftshelsetjenester i Østfold blir arbeidsgivere og ledere gitt de verktøyene de behøver for å tilrettelegge for gravide arbeidstakere. Som konsekvens av dette forventes det at sykefraværet blant denne gruppen reduseres i tillegg til at de gravide arbeidstakerne risikerer færre negative svangerskapsopplevelser som følge av arbeidsforholdene.

Kurset for tilrettelegging for gravide arbeidstakere tar blant annet for seg hvordan arbeidsgivere selv kan utføre en risikoanalyse av virksomhetens forhold. Dette kan blant annet omfatte eksponering for fysisk belastende arbeid, støy og skift- og nattarbeid, som den gravide og fosteret kan være ekstra følsomme for. Videre lærer arbeidsgivere å lage en individuell oppfølgingsplan for den gravide.

Det anbefales at dette kurset bestilles så tidlig som mulig (gjerne før et svangerskap finner sted) ettersom at de gravide gjerne er ekstra følsomme tidlig i svangerskapet.

Våre kurs arrangeres stort sett med at vi sender noen av våre konsulenter med spesialisering innen området til selve virksomheten det gjelder. I forkant av kurset ber vi om å få tilsendt den informasjonen vi behøver for å kunne tilpasse innholdet til den bedriften det gjelder.

April 2024
M T W T F S S
« Jan    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Privacy Policy